Een stembureau bij jou in de buurt, zo gevonden

Nog niet alle gemeenten hebben de stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 aangeleverd. Deze worden nog tot uiterlijk circa een week voor de verkiezingen toegevoegd.

Over 'Waar is mijn stemlokaal'

Algemeen

Op 22 november 2023 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. In 345 (bijzondere) gemeenten mogen kiezers naar de stembus. Maar waar mogen ze stemmen?

Het platform 'Waar is mijn stemlokaal' helpt kiezers om een stembureau te vinden. Stembureaus kunnen op deze website via een kaart en overzichtslijst gezocht worden of door het downloaden van de open databestanden. Deze open databestanden kunnen door iedereen vrijelijk hergebruikt worden voor andere toepassingen.

Voor algemene informatie over de verkiezingen kunt u terecht op ElkeStemTelt.nl van de Rijksoverheid. Ook bij de Kiesraad kunt u meer informatie over verkiezingen vinden.

Toegankelijkheid

We proberen zo goed mogelijk informatie over de toegankelijkheid van stembureaus te verzamelen en weer te geven. Ook maken we de website zelf zo toegankelijk mogelijk. Op de pagina 'Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?' van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden. U kunt ook dit PDF document bekijken.

Waar komt de data vandaan?

VNG Realisatie heeft vanuit de praktijkbeproeving Open Data Standaarden specificaties opgesteld voor stembureaus. Hiermee kunnen 345 (bijzondere) gemeenten op een uniforme wijze informatie over hun stembureaus aanleveren. Dit platform maakt gebruik van de door VNG opgestelde Stembureaus Open Data Standaard voor het ontsluiten van de lijsten met stembureaus:

Wat is het belang van standaardisatie?

In Nederland hebben we 345 (bijzondere) gemeenten die dezelfde soort data via 345 verschillende websites en in 345 verschillende vormen beschikbaar stellen. Daarom werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en VNG Realisatie aan het standaardiseren van datasets. Dit gebeurt via bijvoorbeeld de High Value Datalijst Gemeenten en de praktijkbeproeving Open Data Standaarden.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 heeft Open State Foundation handmatig alle stembureaus verzameld en gestandaardiseerd. Verschillende organisaties verwezen naar de kaart met alle stembureaus en anderen gebruikten de open data om eigen tools te maken. Uiteindelijk is de dataset meer dan anderhalf miljoen weergegeven. Sindsdien zijn voor alle grote verkiezingen de stembureaudata samen met de gemeenten verzameld. Lees over de impact van 'Waar is mijn stemlokaal' tijdens de afgelopen verkiezingen.

Hoe kunnen gemeenten data uploaden?

Gemeenten hebben toegang tot het platform via een e-mailadres en wachtwoord. Heeft uw gemeente nog geen inloggegevens ontvangen? Stuur dan een mail naar stemlokaal@openstate.eu.

Gemeenten kunnen op twee manieren hun data toevoegen aan 'Waar is mijn stemlokaal':

  1. Door een (deels vooringevuld) stembureau-spreadsheet te downloaden, alle stembureaus in te vullen en vervolgens de spreadsheet te uploaden;
  2. De stembureaus direct op deze website in te voeren via een webformulier.

 

Hulp nodig bij het gebruik?

Komt u er als gemeente niet uit om de stembureau data te uploaden? Bekijk de uitlegvideo’s hieronder. Hopelijk maakt dit het proces gemakkelijker en scheelt u dit tijd. We hebben het proces van stembureaudata uploaden opgesplitst in vier onderdelen, zodat u ook specifiek over één onderwerp de toelichting kunt bekijken.

1. Het project WIMS, starten als gemeente & inloggen

2. Stembureaus uploaden: via het vooringevulde spreadsheet (1)

3. Stembureaus uploaden: handmatig via het webformulier (2)

Deze video kom zo snel mogelijk beschikbaar.

4. Stembureaus wijzigen, uploaden en publiceren

Deze video kom zo snel mogelijk beschikbaar.

Mocht u verder nog vragen hebben kunt u mailen naar: stemlokaal@openstate.eu

Geautomatiseerd aanleveren van de stembureaugegevens

We willen het aanleveren van de stembureaugegevens zo makkelijk mogelijk maken. Idealiter zou er een koppeling zijn tussen alle stembureausoftware die door gemeenten gebruikt worden en 'Waar is mijn stemlokaal' (volgens de Common Ground principes). Zo'n koppeling bestaat al met Stembureaumanager (SBM) van Partners 4 IT. Gemeenten die deze software gebruiken kunnen daarin de 'Waar is mijn stemlokaal API' module aanzetten. Alle stembureaus en eventuele latere wijzigingen worden dan automatisch ingeladen in 'Waar is mijn stemlokaal'.

Maakt uw gemeente gebruik van andere stembureausoftware en wilt u ook gebruik maken van geautomatiseerde aanlevering? Vraag uw softwareleverancier dan om contact op te nemen via stemlokaal@openstate.eu.

Wie zitten er achter 'Waar is mijn stemlokaal'?

Het platform is een initiatief van Open State Foundation met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en in samenwerking met VNG Realisatie en Civity.

Contact

Heeft u vragen over het platform? Stuur dan een e-mail naar stemlokaal@openstate.eu. Voor algemene vragen over de verkiezingen kunt u terecht bij uw gemeente of op ElkeStemTelt.nl van de Rijksoverheid.