Over 'Waar is mijn stemlokaal'
Algemeen
Op 6 juni 2024 worden de Europese Parlementsverkiezingen gehouden. In 345 (bijzondere) gemeenten mogen kiezers naar de stembus. Maar waar mogen ze stemmen?
Het platform 'Waar is mijn stemlokaal' helpt kiezers om een stembureau te vinden. Stembureaus kunnen op deze website via een kaart en overzichtslijst gezocht worden of door het downloaden van de open databestanden. Deze open databestanden kunnen door iedereen vrijelijk hergebruikt worden voor andere toepassingen.
Voor algemene informatie over de verkiezingen kunt u terecht op ElkeStemTelt.nl van de Rijksoverheid. Ook bij de Kiesraad kunt u meer informatie over verkiezingen vinden.
Toegankelijkheid
We proberen informatie over de toegankelijkheid van stembureaus zo goed mogelijk te verzamelen en weer te geven. Ook maken we de website zelf zo toegankelijk mogelijk. Op de pagina 'Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?' van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden. U kunt ook dit PDF-document bekijken.Waar komt de data vandaan?
VNG Realisatie heeft vanuit de praktijkbeproeving Open Data Standaarden specificaties opgesteld voor stembureaus. Hiermee kunnen 345 (bijzondere) gemeenten op een uniforme wijze informatie over hun stembureaus aanleveren. Dit platform maakt gebruik van de door VNG opgestelde Stembureaus Open Data Standaard voor het ontsluiten van de lijsten met stembureaus:
- versie 1.0: ODS, XLSX (gebruikt voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum van 21 maart 2018)
- versie 1.1: ODS, XLSX (gebruikt voor de Provinciale Staten-, waterschaps-, eilandsraads- en kiescollegeverkiezingen van 20 maart 2019 en de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei 2019)
- versie 1.2: ODS, XLSX (gebruikt voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021)
- versie 1.3: ODS, XLSX (gebruikt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022)
- versie 1.4: ODS, XLSX (gebruikt voor de Provinciale Staten-, waterschaps-, eilandsraads- en kiescollegeverkiezingen van 15 maart 2023)
- versie 1.5: ODS, XLSX (gebruikt voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023)
- versie 1.6: ODS, XLSX (gebruikt voor de Europese Parlementsverkiezingen van 6 juni 2024)
Wat is het belang van standaardisatie?
In Nederland hebben we 345 (bijzondere) gemeenten die dezelfde soort data via 345 verschillende websites en in 345 verschillende vormen beschikbaar stellen. Daarom werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en VNG Realisatie aan het standaardiseren van datasets. Dit gebeurt via bijvoorbeeld de High Value Datalijst Gemeenten en de praktijkbeproeving Open Data Standaarden.
Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 heeft Open State Foundation handmatig alle stembureaus verzameld en gestandaardiseerd. Verschillende organisaties verwezen naar de kaart met alle stembureaus en anderen gebruikten de open data om eigen tools te maken. Uiteindelijk is de dataset meer dan anderhalf miljoen keer weergegeven. Sindsdien zijn voor alle grote verkiezingen de stembureaudata samen met de gemeenten verzameld. Lees over de impact van 'Waar is mijn stemlokaal' tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.
Hoe kunnen gemeenten data uploaden?
Gemeenten hebben toegang tot het platform via een e-mailadres en wachtwoord. Heeft uw gemeente nog geen inloggegevens ontvangen? Stuur dan een mail naar stemlokaal@openstate.eu.
Gemeenten kunnen op drie manieren hun data toevoegen aan 'Waar is mijn stemlokaal':
- Door een (deels vooringevuld) stembureau-spreadsheet te downloaden, alle stembureaus in te vullen en vervolgens de spreadsheet te uploaden.
- De stembureaus direct op deze website in te voeren via een webformulier.
- Geautomatiseerd aanleveren van de stembureaugegevens via koppeling met stembureausoftware.
Uitlegvideo's toevoegen stembureaus
Komt u er als gemeente niet uit om de stembureau data te uploaden? Bekijk de uitlegvideo's hieronder waarin manier 1 (stembureau-spreadsheet) en manier 2 (webformulier) behandeld worden. Hopelijk maakt dit het proces gemakkelijker en scheelt u dit tijd. We hebben het proces van stembureaudata uploaden opgesplitst in vier onderdelen, zodat u ook specifiek over één onderwerp de toelichting kunt bekijken.
1. Over 'Waar is mijn stemlokaal', starten als gemeente & inloggen
2. Stembureaus uploaden, manier 1: via het vooringevulde stembureau-spreadsheet
3. Stembureaus uploaden, manier 2: via het webformulier
4. Stembureaus wijzigen, uploaden en publiceren
Mocht u verder nog vragen hebben kunt u mailen naar stemlokaal@openstate.eu.
Geautomatiseerd aanleveren van de stembureaugegevens
Veel gemeenten beheren de gegevens van hun stembureaus via speciale stembureausoftware. Wij hebben inmiddels al enkele koppelingen met zulke software gemaakt, waardoor alle stembureaugegevens en eventuele latere wijzigingen automatisch worden ingeladen in 'Waar is mijn stemlokaal' (volgens de Common Ground principes van VNG). Dit is de simpelste manier om uw stembureaus aan te leveren, want het enige dat u hoeft te doen is de koppeling in uw stembureausoftware aanzetten. Maakt uw gemeente gebruik van onderstaande stembureausoftware, activeer dan de koppeling (de gegevens worden daarna binnen een uur ingeladen):
- Stembureaumanager (SBM) van Partners 4 IT: zet de 'Waar is mijn stemlokaal API'-module aan.
- Verkiezingsportal van TSA Verkiezingen: via de optie Stembureaus --> Verkiezinginbeeld.nl.
- Procura Verkiezingen: nog in ontwikkeling, met als doel beschikbaar te zijn nog voor de verkiezingen.
Maakt uw gemeente gebruik van andere stembureausoftware en wilt u ook gebruik maken van geautomatiseerde aanlevering? Vraag uw softwareleverancier dan om contact op te nemen via stemlokaal@openstate.eu.
Wie zitten er achter 'Waar is mijn stemlokaal'?
Het platform is een initiatief van Open State Foundation met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en in samenwerking met VNG Realisatie en Civity.
'Waar is mijn stemlokaal'-banners
Wil je linken naar WaarIsMijnStemlokaal.nl? Dan kan je deze banners gebruiken:
Contact
Heeft u vragen over het platform? Stuur dan een e-mail naar stemlokaal@openstate.eu. Voor algemene vragen over de verkiezingen kunt u terecht bij uw gemeente of op ElkeStemTelt.nl van de Rijksoverheid.