Een stemlokaal bij jou in de buurt, zo gevonden

Over 'Waar is mijn stemlokaal'

Ongeveer 13 miljoen Nederlanders mogen naar de stembus op donderdag 23 mei 2019. Dan vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats. In 358 (bijzondere) gemeenten mogen kiezers naar de stembus. Maar waar mogen ze stemmen?

Het platform ‘Waar is mijn stemlokaal?’ helpt kiezers om hun dichtstbijzijnde stembureau te vinden. Stembureaus kunnen gezocht worden via deze website in de kaartviewer of via het downloaden van de open databestanden. Deze open databestanden kunnen door iedereen vrijelijk hergebruikt worden voor andere toepassingen.

Waar komt de data vandaan?

VNG Realisatie heeft vanuit de praktijkbeproeving Open Data Standaarden specificaties opgesteld voor stembureaus. Hiermee kunnen 358 (bijzondere) gemeenten op een uniforme wijze hun lijst met stembureaus aanleveren. Dit platform maakt gebruik van de door VNG opgestelde specificaties voor het ontsluiten van de lijsten met stembureaus. Download hier versie 1.0 [ODS, XLSX] van de standaard (gebruikt voor de gemeenteraadsverkiezingen en het raadgevend referendum op 21 maart 2018) of versie 1.1 [ODS, XLSX] (die wordt gebruik vanaf de verkiezingen van 20 maart 2019).

Wat is het belang van standaardisatie?

In Nederland hebben we 358 (bijzondere) gemeenten die dezelfde data via 358 verschillende website en in 358 verschillende vormen beschikbaar stellen. Daarom werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en VNG Realisatie aan het standaardiseren van datasets. Dit gebeurt via de High Value Datalijst Gemeenten en de praktijkbeproeving Open Data Standaarden.

Stembureaus komt voor op de High Value Datalijst en is gestandaardiseerd door VNG Realisatie. Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 heeft Open State Foundation handmatig alle stembureaus verzameld en gestandaardiseerd. Dit heeft in hergebruik via diverse regionale media, toepassingen en via een koppeling met Facebook geleid tot meer dan anderhalf miljoen Nederlanders die gebruik hebben gemaakt van deze dataset.

Het grote aantal gebruikers toont de meerwaarde aan van standaardisatie en centrale beschikbaarstelling.

Hoe kunnen gemeenten data uploaden?

Gemeenten hebben toegang tot het platform via een e-mailadres en wachtwoord. Heeft uw gemeente nog geen inloggegevens ontvangen? Stuur dan een mail naar stemlokaal@openstate.eu.

Gemeenten kunnen op twee manieren hun data toevoegen aan 'Waar is mijn stemlokaal':

  1. Door een stembureau-spreadsheet te downloaden, alle stembureaus in te vullen en vervolgens de spreadsheet te uploaden;
  2. De stembureaus direct op deze website in te voeren.

Wie zitten er achter 'Waar is mijn stemlokaal'?

Het platform is een initiatief van Open State Foundation met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en in samenwerking met VNG Realisatie en Civity. Meer informatie over het initiatief is hier te vinden.

Contact

Heeft u vragen over het platform? Stuur dan een e-mail naar stemlokaal@openstate.eu. Voor algemene vragen over de verkiezingen kunt u terecht bij uw gemeente of op rijksoverheid.nl.